Aabent Rum

Aabent Rum er et kunstnerisk udviklingsprogram – arrangeret og kurateret af Aaben Dans med støtte fra Projektstøtteudvalget for Scenekunsts egnsteaterudviklingspulje under Statens kunstfond.
Aaben Dans inviterer en eller flere kunstnere per år til at komme til Roskilde og arbejde med en metode eller et kunstnerisk projekt efter eget valg. Aabent Rum programmet tilbyder honorar, rum til at arbejde i og en organisatorisk, kunstnerisk og teknisk støtte ved at dele de kompetencer som Aaben Dans indeholder. Kunstnerne forpligter sig til at dele deres arbejde enten ved en visning, samtale eller et andet format, der er passende.
Se gerne listen over kunstnere, der har været i udviklingsprogrammet i tidligere år nederst på siden.

Aabent Rum 2025: Fokus på sanserne

Vi har i 2025 inviteret en gruppe mennesker til at rette blikket mod sanserne set fra forskellige fagligheder indenfor kunst og videnskab. I udforskningen er sanserne ikke begrænset til de menneskelige sanser. Sanserne er alle biologiske væsners måde at være i verden på. Dermed danner de det komplekse udstrakte kommunikationsnet, der forbinder alt levende med hinanden.

Vi håber med dette kunstneriske grundforskningsprojekt at kunne bringe nye vinkler på vores syn på sanserne.

Se den næste Mellem Sanserne forestilling her.

Holdet består af:

Niels Christian Holm Sanden, Akademisk medarbejder og PhD, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet

Tone Roald, Associeret professor, Center for fænomenologisk psykologi og æstetik ved Københavns universitet

Tina Unger, Agronom og direktør, Sct. Hans Haverne

Ida-Elisabeth Larsen, Koreograf, danser og dansedramaturg, Institute of Interconnected Realitets

Thomas Eisenhardt, Koreograf og kunstnerisk leder, Aaben Dans

Pernille Møller Taasinge, Retoriker og udviklingschef, Aaben Dans

Nanna Nielsen, Filmantropolog, Kanvas Film.

Sanserne er kroppens måde at skabe bro mellem bevidstheden og den omgivende verden

Sætningen kommer fra Aaben Dans participatoriske performancevandring Mellem Sanserne der leder publikum gennem et givent landskab oplevet gennem 12 sanser: Oxygensans, syn, hørelse, lugtesans, termoception, proprioception, vestibulær sans, smagssans, interoception, berøringssans, kronoception samt tanken.

Med performancevandringen åbner vi døren til et forløb, hvor gruppen retter et nysgerrigt og forventningsfrit blik på sansebegrebet ud fra devisen om, at det man giver opmærksomhed kommer til at vokse. Igennem en række møder, vil deltagerne hver især facilitere et oplæg for resten af gruppen med udgangspunkt i deres egen faglighed. Et oplæg, der kan have en hvilken som helst form, som vil bringe nye vinkler på emnet og lægge op til videre samtale.

Der er ikke givet et konkret resultat af denne afsøgning. Hvad end der kommer ud af erfaringer og erkendelser vil være shared knowledge, som alle deltagere kan bringe videre i nye sammenhænge.

Forløbet vil blive dokumentet i en kortfilm af Nanna Nielsen, som vi stiler imod vil få premiere på GRASP festivalen https://graspfestival.dk i september 2025.

Mere om Aabent Rum

Oplev Olivia Rivière & Lisen Pousette fra Aabent Rum på Roskilde Festival

Kunstnerne Olivia Rivière og Lisen Pousette, der var Aabent Rum kunstnere hos Aaben Dans i 2024 kan opleves på Roskilde Festival, hvor de er i programmet med forestillingen “Dunkel”  – se mere her Olivia Rivière & Lisen Pousette

Tidligere kunstnere i Aabent Rum

2024:
Olivia Rivière (DK/SE) og Lisen Pousette (SE), der udforsker lag af gensidighed, relation og samarbejde både tæt på og langt fra i samtale med Ida Elisabeth Larsen og Aaben dans. Deres arbejde udgår fra ideer om resonans, både forstået som et akustisk fænomen og som noget, der beskriver relation og affekt. Gennem deres soniske og somatiske praksis “the sonorous body” søger de efter kræfter i kroppen, efter synergier og polysemi mellem dem.

2023:
Ruth Rebekka Hansen med forestillingen og intallationen “Ripe Body”

2022:
Katrien van den Velden, Lara Vejrup Ostan og Ida Mariboe Nielsen med kærlighedsforestillingen SONG OF SONGS
Julie Rasmussen, Maren Fidje Bjørneseth og Rickard Fredborg i samarbejde med filmskaber Morten Arnfred og musik af Daniel Nicholson filmen THE MEATLUMP
Fabio Liberti en bevægelig installation af plast og kød THERE IS NO AWAY/A SELF PORTRAIT

2021:
Snorre Elvin + Nanna Stigsdatter med forestillingen “pour it”

2019 – 2020:
Antoinette Helbing med soloen “The Laughing Game”
Georgia Kapodistria med soloen “BETWIXT AND BETWEEN” og en gruppevisning
Anna Lea Ourø og Amalia Kasakov med duetten “Just ok”

Betingelser

Aabent Rum er et koreografisk udviklingsrum, kurateret af Aaben Dans

Koreograferne får et honorar samt får stillet et mindre budget til rådighed. De kan vælge at bruge penge på at at sætte et kunstnerisk hold sammen, researche andres kunstværker, undersøge en metode, skabe et lille værk eller på anden vis undersøge og dykke ned i deres kunstneriske virke. Desuden stiller Aaben Dans kompetencer og viden til rådighed for at understøtte kunstnerens organisatoriske, produktionsmæssige og kunstneriske udvikling.

Koreograferne bliver nøje udvalgt efter disse kriterier: De skal være i begyndelsen af deres professionelle virke, de skal have en kunstnerisk kerne og ”drive”, de skal have noget på hjertet og være baseret i krop og koreografi og så skal de være bosat i Danmark.

Koreograferne kvitterer med inspiration til Aaben Dans, til det professionelle miljø og til det lokale publikum i mindre visninger, interventioner, workshops, symposier, digitalt eller andre offentlige arrangementer.

Aaben Dans vægter relationen til kunstneren meget højt og inviterer årets kunstner(e) til at deltage i samtaler, frokoster, men på lageret, ind i administrations-rummet og ind på scenen. Aaben Dans interesserer sig for kunstnerens proces, tanker, udvikling i både nutid og fremtid.

Til gensidig glæde

Udover studie og produktionslokaler, stiller vi teatrets ekspertise og knowhow til rådighed for de unge kunstnere. De beslutter, hvad der giver mening for dem at arbejde med– lige der, hvor de står i deres kunstneriske karriere. Aaben Dans ser og lytter – og guider løbende. Koreograferne kvitterer med inspiration – både til Aaben Dans, til det professionelle miljø og til det lokale publikum i mindre visninger, interventioner, workshops, symposier, digitalt eller andre offentlige arrangementer.

Støttegivere

Statens Kunstfonds pulje: Kvalitetsudviklingsprojekter på egnsteatre.