Aabent Rum
KROP, KØD OG KÆRLIGHED
Aaben Dans, siger ikke bare velkommen til 2022, men også til tre nye kunstnere i teatrets koreografiske udviklingsprogram Aabent Rum.
Kunstnerne, som alle har afsæt i dans, krop og bevægelse, er Fabio Liberti (It), Katrien van der Welden og Julie Rasmussen (N)med sin gruppe The Meatlump. Alle tre kunstnere er baseret i Danmark.
De tre kunstnere er særligt udvalgte til at arbejde hos Aaben Dans i det kommende år, hvor de hver især har adgang til at arbejde i studiet, får et honorar for at udvikle deres koreografiske arbejde og får løbende sparring og hjælp både teknisk, kunstnerisk og organisatorisk af personalet i Aaben Dans.
Fabio, Katrien og Julie er valgt da de repræsenterer helt forskellige tilgange til dans og koreografi og er forskellige steder i deres karriere. De har alle tre noget på hjertet og er baseret i Danmark og glæder sig til at kunne benytte faciliteterne i Roskilde.
De har hver især valgt, hvad de vil arbejde med eller undersøge. Julie og hendes gruppe vil arbejde med intimitet og sårbarhed i kraftfuld fysisk. Katrien tager udgangspunkt i forholdet mellem krop og stemme og undersøger følesansens betydning for mennesker. Fabio vil bl.a. dykke mere ned i en kropslig praksis og arbejde med plastikkens betydning i verden.
”Vi er meget glade for at være i stand til at understøtte unge kunstneres virke ved at dele de ressourcer vi har som bl.a. ledig studieplads og den akkumulerede viden vi har om at producere dans og scenekunst for et publikum. Det er et fælles anliggende at holde scenekunsten vibrerende og når vi har yngre kunstnere i huset, er det er bevidst tilvalg. Vi kan hjælpe dem, de inspirerer os og publikum får en mulighed for at få spændende scenekunstneriske oplevelser i Roskilde med det nogle af de nyeste og bedste fra den danske dansescene. Det er fantastisk at tilskudsgiverne har anerkendt behovet for at udviklingsarbejdet er vigtigt, så vi håber meget at kunne blive ved med at finde midler til at fortsætte Aabent Rum”, siger Pernille Møller Taasinge, udviklingschef i Aaben Dans
For de, der gerne vil følge projektet, kan vi afsløre at der 8. – 10. juni er premiere på forestillingen The Meatlump hos Aaben Dans og at alle kunstnerne vil vise, fortælle og indlemme interesserede i processen i begyndelsen af december.
Det er tredje hold kunstnere, som Aabent Rum favner. I 2021 havde Aaben Rum fornøjelsen af Snorre Elvin og Nanna Stigsdatter, der premierede deres forestilling ”Pour it” på Scenen hos Aaben Dans. Det første hold i 2029/2020 var: Antoinette Helbing, Georgia Kapodistria og Anna Lea Ourø/Amalia Kasakove. De skabte sammen med Aaben Dans ”Micro festivalen” i december 2020 (aflyst grundet corona), men har i andre sammenhænge vist stykkerne, der blev udviklet såsom ”The Laughing Games” af Helbing og ”Just ok” af Ourø/Kasakove.
Aabent Rum er i 2022 støttet af De særlige udviklingsmidler samt Egnsteatrenes udviklingspulje.
PROGRAM
SONG OF SONGS – om den kærlighed, der holder hånden under hverdagen
Med krop, stemme, rytme og koreografi dykker de tre dansere ned i kærlighedsbegrebet – både den der dominerer popkulturen, hvor den eneste ene er fundet, men endnu mere i den kærlighed der er allestedsnærværende i hverdagen – den der holder hånden under det hele..
Forestillingen er en work-in-progress
Koncept, koreografi og performance: Katrien van den Velden, Lara Vejrup Ostan og Ida Mariboe Nielsen Lyd: Fjóla Gautadóttir Kostumer: Sonia Rosenvold
Varighed: 30 min
Støttet af Aaben Dans, Skuespillerforbundet samt William Demant fonden.
THE MEATLUMP – the film
The Meatlump er en grotesk, rå og sårbar fusion af tre kroppe. Vi følger evolutionen fra encellet organisme til en kompleks og absurd krops-bunke. De tre kroppe kæmper med hinanden om at få plads og rum, men er på samme tid dybt afhængige af hinanden.
Sammen bygger de tårne af kroppe, der rækker ud efter himlen. Men bag alle de omsorgsfulde berøringer, lurer en ustyrlig hunger. The Meatlump udforsker vores trang efter intimitet og berøring og forholdet mellem vores kærlige og destruktive impulser.
Filmen er skabt af danserne og koreograferne Julie Rasmussen, Maren Fidje Bjørneseth og Rickard Fredborg i samarbejde med filmskaber Morten Arnfred med musik af Daniel Nicholson.
THERE IS NO AWAY/A SELF PORTRAIT – en bevægelig installation af plast og kød
Fabio Liberti har skabt første del af denne bevægelige installation, som et stilleben der afbilleder både fortid, nutid og fremtid.
Alle de plast-elementer, vi smider ud på daglig basis, har Fabio samlet til et kunstnerisk billede på et af de helt store problemer i vores samtid skabt af fortiden, . Tiden hænger helt konkret og svinger i pendulet – og minder os om, at fremtiden er på spil.
Koncept og lydcollage: Fabio Liberti
Lysdesign: Madeleine Lind Hoppe
Lørdag den 3. december afsluttes det kunstneriske program med et mini-seminar om ”Kunstnerisk Udvikling”
Oplæg på engelsk af Cecilie Ullerup Schmidt med afsæt i hendes aktuelle bog ”Produktions-æstetik”.
Varighed: ca. 30 min
Derefter åbnes samtalen med alle tilstedeværende, hvor vi blandt andet vil berøre spørgsmål som: Hvad er kunstnerisk udvikling?, Hvad er kunstnernes behov? Og hvad er institutionernes rolle i den kunstneriske udvikling?
2.-3. december 2022
Info
Hos Aaben Dans
Musicon, Roskilde