SWOP Festival 2012

International dansefestival for børn og unge

SWOP Amok

Big opening parade in Roskilde. Come and join!
Vi skyder SWOP festivalen i gang fra Amfiteatret med en pumpende parade gennem byen, der forbinder byens to spillesteder: Biblioteket og Scenen i Laboratoriet på Musicon. Børn og unge fra DIM/Roskilde Musiske skole sætter byen i bevægelse akkompagneret af Roskilde Garden. Hop med i paraden, se optoget fra Amfi teatret eller mød os på Musicon, hvor du kan nyde en velbrygget kaffe og en lækker klemme fra den nye Café Slowdown og slappe af før det går løs med Bal Moderne, hvor publikum swopper dansetrin med to professionelle koreografer – og med hinanden.
Afgang fra Amfiteatret i Folkeparken i Roskilde. Når paraden rammer Musicon fyrer Master Fatman op under en stor åbnings- og dansefest. Så kom ud på Musicon og oplev en festlig lørdag!
Tid: 19. maj 2012, kl. 12.30

Oogly Boogly

Oogly Boogly er en interaktiv bevægelsesoplevelse for helt små børn i alderen 12-18 måneder. De små børn og deres voksne inviteres inden for i et oppustet telt, specialdesignet af Architects of Air. Børnene kravler frit rundt i rummet, der er støv suget for legetøj og andre distraktioner. De fire dansere aflæser og efterligner børnenes bevægelser, lyde og følelser – og en række små koreografi er tager form i et uforudsigeligt, legende og frit flow mellem danserne og børnene. De voksne kigger naturligvis hele tiden med fra sidelinjen.
Oogly Boogly is an interactive experience in a colourful tent for small children between 12-18 months.
Fakta om forestillingen
Land: Sverige+England
Varighed: 45 min
Idé & koreografi: Guy Dartnell & Tom Morris
Scenografi & teltdesign: Architects of Air
Medvirkende: Anna Välilä Leis, Oskar Frisk, Jennie Lindström og Emelie Garmén
Foto: Anna Diehl
Alder: 12-18 mdr.

Sneøjne

Sneøjne er en poetisk og sanserig danse forestilling, der handler om
følelsen af at vågne op i et uberørt sne landskab. Alt ser anderledes ud, verden er ny og fin og ren, og der hersker en særlig stemning af hemmelig poesi. Man ser verden med andre øjne.
Snow Eyes is a poetic and sensuous dance performance about waking up in an unspoilt snow landscape.
Fakta om forestillingen
Land: Danmark
Varighed: ca. 30 min.
Koreografi: Tali Rázga
Medvirkende: Marie Sol Sandberg, Tomomi Yamauchi og Søren Dahl Jeppesen
Scenografi: Ida Marie Ellekilde
Dramaturgi: Christine Fentz
Alder: 0-4 år

Alles

ALLES er en sang. ALLES er en dans. ALLES er en bevægelse, en rytme, et ord. ALLES er det, du kender. ALLES er alt det, du ikke kender.
I en musikalsk duet leger danserne med den skøre idé: at gøre alting på samme tid. Med deres stemmer og kroppe forvandler de sig til vand, jordskælv og helikoptere. De synger sange, pludrer og plaprer, danser og trommer. Verden er stor og forunderlig, og det fejres i stor stil i denne rytmiske, farverige og dynamiske fore stilling.
ALLES is a song. ALLES is a dance. ALLES is a movement, a rhythm, a word. ALLES is the same. ALLES is different.
Fakta om forestillingen
Land: Sverige+Holland
Varighed: ca. 40 min
Kompagni: Het LAB – Utrecht
Koreografi: Alma Söderberg
Dansere: Koldo Arostegui og Angela Peris Alcantud
Dramatugi: Moos van den Broek
ALDER: 4+

Det Magiske Lydcirkus

Spiller en kagedåse saxofon? Kan en blyant danse? Og hvad har mavedans og flyvende bøger egentlig med hinanden at gøre? Intet er, som det ser ud til at være, når performer jonglør Samuel Gustavsson og musiker Sture Ericson inviterer det unge publikum inden for i deres Magiske Lydcirkus. Her ændrer musikinstrumenter, kroppe, møbler og daglig dagens genstande funktion på magisk vis. Det er en intim og poetisk forestilling, der sanseligt og ordløst sætter gang i fantasien. Det Magiske Lydcirkus er en videreudvikling af den anmelderroste nycirkus-forestilling
Aber Dabei fra 2007 af Teaterforeningen Kitt Johnson X-act. The Magical Sound Circus is anintimate, poetic and inspiring performance that blows up your imagination.
Fakta om forestillingen
Land: Danmark
Varighed: ca. 35 min
Producent: Kitt Johnson X-Act
Iscenesættelse: Samuel Gustavsson
Komponist: Sture Ericson
Kunstnerisk konsulent: Kitt Johnson
Foto: Per Morten Abrahamsen
ALDER: 6+

Jeg ved hvor din hus den bor

Grænser trækkes, grænser flyttes, grænser over skrides. I et univers af brune flyttekasser er tre mennesker konstant i gang med at opbygge, nedbryde og gennemtrænge mure, både usynlige mure mellem mennesker og synlige mure af stål og beton, der adskiller folk og nationer. Forestillingen er en hyldest til de millioner af mænd, kvinder og børn der bliver lukket inde og gemt væk bag ved deres drømme om et bedre liv – og en hyldest til os, der har friheden til ikke at lukke os inde bag mure af frygt…
In a universe of brown cardboard boxes, three people are constantly occupied with building, converting, demolishing and moving walls.
Fakta om forestillingen
Land: Danmark
Varighed: 50 min
Producent: Aaben Dans
Idé, koncept & scenografi: Catherine Poher og Thomas Eisenhardt
Koreografi: Thomas Eisenhardt
Instruktion: Catherine Poher
Dansere & koreografi: Ole Birger Hansen, Jean-Hugues Meridin, Antoinette Helbing
Musik: Jenno
Video: Spild af Tid
Lysdesign: Kisser Rosenquist
Foto: Per Morten Abrahamsen
Alder: 8+

Ritual

Ritual er en visuel rejse hvor dans, musik og lys smelter sammen til en unik hybrid om menneskets og naturens urkræfter. I forestillingen mødes den oprindelige Inuitkultur og dens forhold til det magiske og besjælede med den rå og urbane hiphop- og breakdancekultur. De to kulturer har flere ting til fælles: De er begge overlevelseskulturer, og de bruger begge dansen til at tackle konflikter. Mens Inuitkunst tidligere voksede ud af en drift mod overlevelse i den arktiske vildmark, er hip hop vokset ud af driften mod overlevelse i de mest rå miljøer i Bronx. Hos Inuitfolket har trommedans i mange år været brugt til at løse stridigheder, hvor stridigheder mellem to parter blev løst gennem dansen. I breakdance er der battles, hvor fighterånd transformeres til et markant kunstnerisk udtryk.
Ritual is a visual journey where dance, music and lights merge for a thrilling ride, inspired by Inuit culture and urban breakdance battles.
Fakta om forestillingen
Land: Danmark
Varighed: 45-50 min
Idé & koreografi: Lene Boel
Musik: Rex Casswell
Lysdesign: Jesper Kongshaug
Kostumer: Dorte Thorsen
Dansere: Daniel Davis, Rojas Gomez aka SONIC og Dmytro Li aka FLYING BUDDHA
Alder: 10+

We dance to forget

To dansere folder sig ud til soundtracket af DJ Bobby Ewing fra Discobar Galaxy. Publikum tages med på en erindringsrejse ind i dansens og popmusikkens historie, fra Ginger og Fred, over Patrick og Baby, til Michael og Janet. We dance to forget er en livsbekræftende dansefore stilling, hvor danseglæden smitter og publikum forføres ind i et musikalsk underholdende og dragende univers. Musikken sætter sig i kroppen, og efter forestillingen inviteres publikum til at danse på scenen.
We dance to forget is a charming dance performance that seduces you into a musical, entertaining and fascinating universe.
Fakta om forestillingen
Land: Belgien
Varighed: 90 min. inkl. dans efter forestillingen
Koreografi: Kohn de Preter
Medvirkende: Kohn de Preter & Maria Ibarretxe
Alder: 12+

Couple-Like #2

Couple-Like #2 er dans i sin reneste form. To unge dansere er på scenen og leverer en fysisk tour de force af det usædvanlige. Snart mødes de i et intimt kærlighedsfavntag, snart i udmattende slåskamp. De søger ind til hinanden, klamrer sig til hinanden, men deres forsøg på at smelte sammen til én er både betryggende og kvælende. Hvem trækker hvem? Hvem er den stærke part? Hvem er den svage? Kæmper de for hinanden? Eller tager de livet af hinanden? Får de det gode frem i hinanden eller amputerer de hinanden? Couple-Like#2 efterlader sit publikum åndeløs. Forestillingen taler direkte fra hjerte til hjerte, fra krop til krop. Uden at være belærende, øser den generøst af sin erfaring.
Couple-Like #2 leaves its audience breathless. The performance speaks directly from heart to heart, from body to body. Beautifully sharing its experience.
Fakta om forestillingen
Land: Holland
Varighed: 40 min.
Koreografi: Keren Levi og Ugo Dehaes
Musik & lyd: Tom Parkinson
Dansere: Maartje Pasman og Ryan Djojokarso
Kompagi: Het LAB – Utrecht
Alder: 14+

Urban Explorer - Murakamifications

Erik Kaiel inviterer publikum på en unik og overraskende oplevelse i det offentlige rum. Med udgangspunkt og inspiration fra de magiske og surrealistiske fortællinger i Haruki Murakamis forfatterskab, skaber Kaiel en fysisk intensiv og absurd fore stillings verden, der tager afsæt i dans og parcours. Urban Explorer – Murakamifications er dans, som du aldrig har set det før. Og du ser samtidig din egen by med helt nye øjne.
In Urban Explorer – Murakamifi cations Erik Kaiel overwhelms a very diverse and curious audience with surprising scenery in the streets of their own city.
Fakta om forestillingen
Land: Libanon + Holland + USA
Varighed: ca. 45-50 min.
Kompagni: Archeopteryx 8
Koreografi: Erik Kaiel
Medvirkende: Heleen van Gigch, Konrad Szymanski, Jasper Džuki Jelen, Thami Fischer og Erik Kaiel
Alder: Familieforestilling

Seminar: "Hvordan oplever børn dans?"

Et internationalt seminar arrangeret af SWOP festivalen i samarbejde med Statens Teaterskole Efteruddannelsen
Hvordan opfatter børn dans? Hvordan kan vi forberede børn på dansefore stillinger? Hvordan oplever børn at være en del af dans som kunstform? To specialister Liesbeth Wildschut, lektor ved Institut for Teater, Film og TV, Utrecht Universitet, Holland, og Charlotte Svendler Nielsen, adjunkt i idræts pædagogik, Institut for Idræt (KU) går til emnet med hver sin konkrete case. Udover de to specialisters indlæg og efterfølgende diskussion inkluderer seminaret to forestillinger, hollandske Keren Levi & Ugo Dehaes’
meget roste Couple-Like #2 og et nyt lille værk Chalk About #2 af
Christine Devaney (Glasgow) og Leandro Kees’ (Argentina/Tyskland). Monna Dithmer, danseanmelder og teaterredaktør på Politiken, er moderator. På seminaret præsenteres også FTE/ Fresh Tracks Europe, et nyt innovativt netværk for kunstnere og producenter, der arbejder med dans for børn og unge. Udover FTE-medlemmer deltager en række af festivalens koreografer samt dansepædagogen Maria Speth.

Workshops

Børnedansens pædagogiske praksis
Workshop for lærere og pædagoger: Børnedansens pædagogiske praksis “So you can dance… with grammar and other stuff…”
v. underviser dansepædagog Maria Speth (Holland)
Dance on paper
3 dages workshop for koreografer: “Dance on paper – at koreografere og optræde for børn og unge”
v. undervisere Joke Laureyns og Kvint Manshoven (Belgien).